Komplex Intim Tréning

Intim tréningről

Az intim tréning egy komplex egészségfejlesztési program, mely gátizom gyakorlatokból, életvezetési javaslatokból és testi-lelki egészségvédelemről szól. Az intim izmoknak fontos szerepük van az ürítésben, a szexualitásban, a szülésben és a kismedencei szervek alátámasztásában. A medencefenéken elhelyezkedő izmok is harántcsíkolt, edzhető izmokból állnak, melyek fejlesztéséről gyakran megfeledkezünk. Ha ezeket a rejtett izmokat nem tornáztatjuk, akkor a fent említett funkciók sérülni fognak, és kellemetlen intim tünetek jelenhetnek meg.

Tünetek:

 • stressz inkontinencia (köhögésre, tüsszentésre, nehéz tárgy emelésére elcsöppen a vizelet),
 • a kismedencei szervek süllyedésnek indulnak (hólyag-, és végbélsérv, hüvely-, és méhsüllyedés),
 • széklet ill. széltartási probléma,
 • csökken a hüvely tónusa, 
 • romlik a szexuális élet minősége.

A gáton lévő izmok tornája nem egy új keletű felfedezés. Már az ősi kultúrákban megfigyelhető volt az intim izmok tudatos tornáztatása, de az orvostudomány csak a XX. században figyelt fel ennek a területnek a fontosságára. Dr. Arnold Kegel amerikai nőgyógyász nevéhez köthető a gyakorlatok terápiás hatásának felfedezése a nőgyógyászat és az urológia területén (1948.), aki a távol-keleti népcsoportokat vizsgálta, és évtizedeket töltött a medencefenék izmok funkcionális vizsgálatával. Napjainkban sokféle gátizom erősítő technika létezik, de hosszú távon a leghatékonyabb a gátizomtorna.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság 2016-ban adta ki a legfrissebb szakmai irányelvet, amelyben a "Kegel gyakorlatokon alapuló medencefenéki izomtornát" javasolja a gátizom gyengeségéből adódó leggyakoribb problémák esetén. 

Gátizom torna tanfolyamot és gátizom tornát (intim tornát) csak olyan egészségügyi végzettségű szakemberek oktathatnak, akik ezen a területen speciális képzettséget szereztek. A nem megfelelően végzett gyakorlatokkal ártani is lehet!

 

A Komplex Intim Tréningről:

A Komplex Intim Tréning alapjait a funkcionális gátizomtorna (kismedence torna) képezi, mely a Kegel gyakorlatok továbbfejlesztése. Lényege, hogy az intim izmokon kívül a mély hasizmokat is eddzük. A két izomcsoport tornáztatása egymás hatását erősíti, ezáltal a hatása is hamarabb érezhető (forrás: Sapsford kutatása 2001.). A has laposabb lesz, és erősebb tartása lesz az egész kismedencének. A módszer a Bizonyítékokon Alapuló Orvoslás szakmai követelményeinek megfelel, és kórházi körülmények között is tesztelték (Flór Ferenc Kórház, Pest megye). A speciális gátizom torna hatására a stressz inkontinencia 97%-ban megszűnt, a hüvely szorító ereje 285%-kal nőtt, az állóképesség pedig, melynek a kismedencei szervek alátámasztásában van szerepe, 485%-ot fejlődött a vizsgálatban részvevő nők körében. A gyakorlatok egyszerűek, könnyen megtanulhatóak. Ezt a tornát kizárólag ezen a speciális területen képzett, és vizsgát tett, felsőfokú egészségügyi végzettségű szakemberek oktathatják. A tanfolyamon a résztvevők elsajátíthatják a női alhas egészségvédelmét szolgáló helyes életvezetési szokásokat is, amely hozzájárul az egészségük fejlesztéséhez.

 

Feedback (visszajelzés) fontossága

UH vizsgálattal objektíven kimutatható, hogy sok esetben a nők rosszul sajátítják el az intim izmok tornáját. Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy arra a felszólításra, hogy húzza fel a gátizmát, a nők 43%-a lefelé irányuló mozgást, azaz préselést végez, mely a kismedencei szerveket tartó szalagok megnyúlásához, illetve az inkontinencia fokozódásához is vezethet. A legújabb Egészségügy Szakmai Irányelv szerint csak akkor lehetünk biztosak abban, hogy valaki jól végzi-e a gátizomtornát, ha azt egy tanult szakember kontrollálja. A komplex intim tréningen a feedback is biztosított. Tehát a tanfolyamról senki nem megy úgy haza, hogy rosszul végzi a gyakorlatokat, és károsítja a gát területét és a kismedencei szerveit. 

 

Mikor ajánlott a Komplex Intim Tréning?

 • ha valaki erős, edzett gátizmot szeretne,
 • ha úgy érzi, nem elég erős a hüvelyének szorítóereje,
 • ha hasa szülés után előredomborodó maradt,
 • rectus diastasis esetén (egyenes hasizom szétválása),
 • ha laposabb hasat szeretne,
 • székrekedéses panaszok esetén,
 • várandós kismamáknak,
 • szülés után,
 • változó kori intim problémák megelőzésére,
 • a kismedencei szervek süllyedésének megelőzésére (hólyagsérv, végbélsérv, méh- és hüvelyfal süllyedés),
 • kismedencei műtét előtt és után (a műtét hatásának meghosszabbítására),
 • a szexuális élet minőségének javítására,
 • orgazmus készség növelésére.

A komplex intim tréning elsajátításához egy tanfolyam elvégzése szükséges, melynek során megtanuljuk a gáton lévő izmok, és a gátizom működését elősegítő mély hasizmok tréningjét. A foglalkozásokon szó lesz az intim higiénéről, a szexualitásról, a párkapcsolatról, a várandósságról, a változó korról és még sok minden másról. A tanfolyam végén mindenki egyéni tréninget kap, amit otthon gyakorolhat. A tornán nem lesz bemutatkozás, mindenki inkognitóban maradhat, de lehetőség van arra is, hogy kérdéseket tegyenek föl. A szünetekben egyéni beszélgetésekre is van lehetőség.
A tanfolyam bármely életkorban elkezdhető. Laza, kényelmes szabadidőruhában végezzük a gyakorlatokat. (Átöltözési lehetőség van.)

Jelentkezzen most!